--RECEPT BEZ TUKU --

Vhodný na drobné i velké tvary.

1 kg prosáté hladké mouky
40 dkg moučk.cukru
40 dgk medu
4 vejce
2 lžičky jedlé sody
3 lžíce perníkového koření
může i nemusí být..lžíce rumu,kakao,citronová kůra

V misce si umícháme vejce,med,cukr a přísady.
Do mouky přidáme sodu a koření
(kupuji namíchané v sáčku) a přilejeme směs.
Pečlivě zaděláme těsto.
Zabalíme ho do alobalu
nebo mikrotenového sáčku a necháme v místnosti
odpočinout minimálně dva dny.
Peču v horkovzdušné troubě na 170 stupňů..
drobné tvary asi sedm minut větší podle potřeby.
Ještě horké potřít rozšlehaným vejcem.
Nechat vystydnout na rovné ploše.


--RYCHLÉ PERNÍČKY --

1 kg hladké prosáté mouky
40 dkg moučk. cukru
30 dkg medu
4 vejce
10 dkg másla nebo hery
2 lžíce perníkového koření
1 kypřící prášek do pečiva
1 kypřící prášek do perníku
opět dle chuti..rum,citronová kůra,kakao na barvu

Těsto pěkně promícháme ,
necháme odpočinout dvě hodiny a můžeme péct.
Opět ještě horké potřít vejcem..pro lesk.
Vhodné na malé tvary.




A jeden velmi dobrý recept litého perníku na plech
ke kávě či k snídani.

2 půl litry hladké mouky
1 půl litr cukru
1 půl litr mléka
2 celá vejce
2 dcl oleje
2 lžíce švestkových povidel
kakao
1 kypřící prášek do perníku
půl kypřícího prášku do pečiva

Vše pořádně promíchat
nalít na vymazaný a vysypaný plech a péct na 17o stupňů.
Pozor hodně naběhne.